Периодни систем

Дмитриј Мендељејев

      Дмитриј Иванович Мендељејев, руски научник, познат је целоме свету по класификацији елемената која се зове ПЕРИОДНИ СИСТЕМ, а који и ми данас употребљавамо, наравно, допуњен и у разним практичним модификацијама.

      Мендељејев је рођен у Тоболску и био је последње седамнаесто дете директора локалне средње школе.

      Завршио је у Петрограду Централни педагошки институт а касније државне курсеве хемије на Петроградском универзитету. Отац му је ослепео и рано умро, није имао средстава да студира шта жели па је пошто је имао рођаке у Москви, уписао Физичко-хемијски факултет.

      Мендељејева најважнија књига “Основи хемије” имала је само за његова живота осам издања. Он за њу каже:”Основи хемије су моје љубљено чедо. У њима је мој образ, мој оглед педагога и моја најдража научна мисао.”

      О материји пише:”Супстанцом или материјом назива се оно што испуњава простор, има тежину тј. представља масу, привлачно је земљом и другим масама материје, оно из чега се састоје тела у природи и чиме се врше кретања и појаве у природи.”

      Његов врхунски домет који га је максимално испунио било је стварање Мендељејевог закона и развој периодног система елемената. Још у младости веровао је у постојање реда међу елементима и провео је више од 13 година у скупљању података и стварању концепта периодног система.

Периодни систем елемената