Предавања

ТРГОВИНА ЉУДИМА – УЗРОЦИ И ПРЕВЕНЦИЈА

            29. новембра 2013. године, Александра Шолевић, коорднинатор Ученичког парламента, одржала је предавање на тему: Трговина људима – узроци и превенција. Предавању су поред ученика 7. и 8. разреда, присуствивали и представници полицијске службе, педагог и разредне старешине. Овом приликом  ученици су били учесници радионице: Препознај опасност, путем које су узели активно учешће у обради ове озбиљне и актуелне теме. На питања ученика одговарао је и школски полицајац, а ученици су имали приику да науче како да препознају опасност и зштите и себе и друге.

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ И ДЕЧИЈИХ ПРАВА       

        Поводом обележавања 20. новембра, Светског дана деце и Дечијих права, Ученички парламент је организовао предавање на тему  Конвенција о правима деце. Предавање су одржале председник и координатор Парламента, Жана Мариана Прокић и Александра Шолевић. Ученици су упознати са историјатом настанка Конвенције, њене даље примене, главним одредбама и применом исте у оквиру институција наше, али других земаља. Ученици 5. и 6. разреда, којима је ово предавање било намењено, веома су активно учествовали у расправи на тему односа друштва, пре свега одраслих, према деци, положају деце у школи и ван ње, односу вршњака једних према другима, па је општи утисак да је иницијална тема отворила многе друге, сличне, а деци занимљиве и корисне теме. Предавање су подржали и представници полицијске службе, педагог школе и представници Тима за безбедност.

БЕЛА КУГА

            bela kuga У нашој школи  је 9.10.2013.године одржан  округли сто на тему Бела куга. Окупио је велики број наставника, али и представника Општине, Црвеног крста, Дома здравља и других институција у нашем месту. Како побољшати наталитет у Србији, а првенствено у нашој средини, тема је која је свакако била интересантна свим учесницима округлог стола који су радо говорили о овом проблему и упозорили на све последице које нас очекују уколико се нешто не буде променило. Подстакнути нашом идејом, запослени у Дечијем вртићу Наша младост из Лапова су 11. 12. 2013. године организовали  трибину на којој је настављен разговор о овој теми, а учешће су узели и представници наше школе.

ЗНАЧАЈ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

dan jezika            У циљу промоције значаја и важности  свакодневног учења матерњег и страних језика, у нашој школи је 26. септембра, одржано предавање на тему: „Значај обележавања Европског  дана језика“. Предавање је одржано у сарадњи и организацији Ученичког парламента и наставника српског и страних језика, а са ученицима 8. разреда на ову тему су разговарале наставнице Александра Шолевић и Сенка Прешић. Ученици су имали прилику да прошире знање у вези са пореклом и развојем, применом и функцијом језика које уче, али и да постављају питања и коментаришу различите језичке ситуације. Главно питање током предавања било је у вези са дилемом : „Матерњи или страни језик, чему дајем предност?“ . Ученици су се сложили да је једнако важно учење и познавање како матерњег, тако и страних језика. На крају предавања , библиотекар је ученицима презентовао нове  речнике и граматике које  могу користити и позајмљивати,  а у циљу личног усавршавања и свакодневног богаћења лексичког фонда и свеукупног знања у области језичке културе.